Roelandt

Colruyt Group verwerft 100% van Roelandt Group

Halle / Zele-Lokeren, 27 januari 2022 – Colruyt Group heeft 100% van de aandelen van industriële bakkerij ROELANDT GROUP overgenomen.


Met deze overname zet Colruyt Group verder in op verticale integratie van verse producten, waartoe ook brood behoort, en komt de hele brood-waardeketen in eigen beheer. Via de nieuwe divisie “Fine Food Bread” binnen Colruyt Group zal voortaan onder andere de volledige supply chain en kwaliteitscontroles van brood en patisserie beheerd worden, en zal verder ingezet worden op productinnovaties. Op die manier wordt verder gefocust op groei van dit segment bij de verschillende winkelformules van de groep. Met deze overname versterkt Colruyt Group de Belgische verankering van haar activiteiten, waarvan broodproductie nu integraal deel uitmaakt.

Uitbreiding van een bestaand Belgisch partnership: een logische stap

Colruyt Group heeft vandaag 100% van de aandelen van ROELANDT GROUP (NORTHLANDT NV) overgenomen. De beide familiebedrijven delen al een belangrijke historiek: Colruyt Group investeert sinds 2012 met Roelandt Group in een gezamenlijke activiteit onder naam van Roecol. Daarnaast speelt brood al van bij het ontstaan van Colruyt Group een belangrijke rol. Oprichter Franz Colruyt leverde bijna honderd jaar geleden al brood aan de klanten. Die Belgische klant houdt vandaag nog altijd van het product: brood blijft een belangrijke rol spelen in het winkelmandje.

Roelandt Group is een Belgisch familiebedrijf dat over meerdere generaties werd geleid door de familie Roelandt. Het is één van de belangrijkste industriële bakkerijen in België, actief in de productie en verkoop van vers, voorgebakken en diepgevroren brood, sandwiches en patisserie aan een brede waaier van B2B klanten zoals scholen, koude bakkerijen, nationale en internationale groothandelaars en distributeurs. De verse producten worden hoofdzakelijk in België geleverd, terwijl de voorgebakken en diepgevroren producten worden geleverd in geheel West-Europa.

De vertrouwde klantenrelatie met Colruyt Group en de positieve ervaring met de samenwerking binnen Roecol lagen aan de basis voor het management van Roelandt Group om met Colruyt Group in zee te gaan. Via de overname versterkt Colruyt Group de Belgische verankering die ze als Belgische retailer heeft, en benadrukt de groep het belang van inzetten op en investeren in lokale productie.

Optimalisaties binnen de waardeketen van brood

Met de overname van alle activiteiten van Roelandt Group zet Colruyt Group verder in op verticale integratie op vlak van verse producten, waartoe ook brood behoort. Onder de naam Colruyt Group Fine Food Bread zal de hele waardeketen (i.e. de sourcing van de grondstoffen, de productie, de kwaliteitscontrole, de productontwikkeling en het transport) gecentraliseerd worden in een eigen productie in Zele en Lokeren.

Colruyt Group Fine Food Bread vervoegt de bestaande activiteiten die de groep heeft rond het versnijden van vlees, de productie van charcuterie en smeersalades en koffie, het bottelen van wijn, en het versnijden en verpakken van kaas: activiteiten die al bewezen dat verticale integratie diverse voordelen heeft. Ook in dit geval zal het de groep toelaten een volledige controle te hebben over de supply chain van brood en daar ook verdere optimalisaties door te voeren. Het assortiment kan nu beter afgestemd worden op de verschillende winkelformules en er zal op een nog efficiëntere manier geproduceerd en beleverd worden. Dat geeft mogelijkheid tot verdere groei en nieuwe opportuniteiten van dit segment.

Deze overname laat Colruyt Group daarnaast toe om verder in te zetten op productinnovatie en vernieuwing in haar aanbod in dit segment. Een waaier van mogelijkheden biedt zich aan en er wordt met veel optimisme naar de toekomst gekeken.

De Transactie

De komende tijd wordt door alle partijen hard verder gewerkt aan de concrete integratie en een geslaagde transitie, waarbij op elke medewerker gerekend wordt. Beide partijen zijn overeengekomen geen details met betrekking tot prijszetting of andere voorwaarden van de transactie vrij te geven. De waardebepaling gebeurde door toepassing van marktconforme waarderingsmethodes.

Roelandt NV wordt volledig geconsolideerd, Roecol NV was reeds volledig geconsolideerd. Er wordt niet verwacht dat deze acquisitie een materiële impact zal hebben op de resultaten van het lopende boekjaar (2021-22) en volgend boekjaar.

Interesse in ons aanbod?

Bent u eigenaar of uitbater van een bakkerij, een cateringbedrijf of een supermarkt en heeft u interesse in onze verse producten?

Ja, ik wil een afspraak

Of bel ons op +32 (0)52 45 31 24